Kun je wijn in de vriezer bewaren?       

11/01/2024
|
210
wijn in vriezer

Vaak wordt overgebleven eten in de vriezer bewaard om het langer vers te houden. Bevroren eten kan weken in de diepvries bewaard worden, zonder dat het slecht wordt. Nu is de vraag: geldt dit ook voor wijn? In deze blog leggen we je uit of je wijn in de vriezer kunt bewaren, hoe je wijn het beste kunt koelen en delen we waar je wijn het beste kunt opslaan.

Wijn in de vriezer

Wijn in de diepvries bewaren, wordt niet aangeraden en wij leggen je uit waarom. Het zet namelijk uit wanneer je het bevriest. Het gevolg hiervan is dat de fles kan breken of de kurk eruit geduwd wordt. Als er zuurstof bij de wijn komt, ontstaat er oxidatie wat een negatief effect heeft op de smaak van de wijn. De fles kan ook helemaal breken en een lekkage veroorzaken, wat erg zonde is van de wijn. Wijnvlekken zijn erg moeilijk uit bepaalde stoffen te krijgen, zeker uit textiel.

Daarnaast kan het bevriezen en ontdooien van de wijn, de smaak veranderen. Elke wijn heeft een eigen smaakprofiel, een complexe samenstelling van subtiele smaken die mooi in balans zijn. Een wijn uit Rioja Boja heeft bijvoorbeeld een andere balans dan een wijn uit Puglia. Het samenstellen van de smaken is een langdurig en nauwkeurig proces. Het plaatsen van de wijn in de vriezer, kan dus de samenstelling veranderen, wat zonde is van de originele smaak. Ook kunnen er ijskristallen ontstaan wanneer de wijn in de vriezer gelegd wordt. De structuur van de wijn wordt hierdoor aangetast, wat ervoor zorgt dat de wijn minder fijn aanvoelt in de mond.

Gerelateerd nieuws  Mode voor mannen waar behoor jij bij?

Wijn koelen

Iedereen vergeet wel eens te laat om wijn koud te zetten. Leg ook in dat geval de wijn niet in de vriezer, er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. De meest veilige manier is het plaatsen van de wijn in een emmer met ijs en water. Hierdoor koelt de wijn snel en gelijkmatig af, zonder dat de smaken veranderen of de wijn bevriest. Ook kun je de wijn in een natte theedoek wikkelen en vervolgens in de koelkast zetten. De vochtige theedoek neemt de kou meer op en zal deze doorzetten naar de wijn. Neem wel een schone theedoek, hygiëne is belangrijk, zeker wanneer het om eten en drinken gaat. De snelste en meest betrouwbare oplossing is het gebruik van een speciale wijnkoeler. Wijnkoelers zijn speciaal ontworpen voor het koel maken en houden van wijn. Let wel op dat je de wijn niet te lang koelt, te koude wijn kan namelijk zijn smaak verliezen.

Langdurige opslag

Wijn kan langdurig bewaard worden, maar er moet wel gelet worden op de omstandigheden. Een consistente temperatuur is de sleutel bij het bewaren van wijn. Ook moet de wijn beschermd worden tegen direct licht van bijvoorbeeld de zon. Uv-straling kan het verouderingsproces van de wijn versnellen en de smaak veranderen. Dus als je eindelijk die lekkere wijn voor bij de lasagne hebt gevonden, leg deze dan zeker niet in de vriezer. Zoek dus een koele plek waar de temperatuur rond de 12-14 graden is en de zon niet schijnt. Haal de wijn weer tevoorschijn zodra je de lasagne gaat maken, zo ben je zeker van een heerlijke wijn bij een heerlijk gerecht.

Recent

Last van de rug bij computerwerk?

21/02/2024

Zo handig is klittenband voor je kleding

10/02/2024

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

29/01/2024

Het belang van een betrouwbare energieopslag

23/01/2024

Duurzaam beheer van restafval

19/01/2024

Meer in deze categorie

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

|
Gezondheid, Lifestyle

De meest gebruikte seksspeeltjes

|
Lifestyle

Optimaliseer je sportprestaties met Technogym

|
Lifestyle

Hoe verras je elkaar in bed?

|
Lifestyle
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!