Wat te doen bij vlekken op textiel?

23/05/2022
|
206
velvet bank impregneren

Vlekken in textiel zijn veelvoorkomend. Vooral bij kinderen, die druk bezig zijn om de wereld te ontdekken, wil er nog wel iets misgaan. Dat wil niet zeggen dat deze ongelukjes niet bij volwassen voor komen. In deze blog vind je tips over hoe je vlekken het beste kan behandelen.

1. Vlekken op de bank

We hebben allemaal wel een keer te maken gekregen met een vlek in onze mooie bank. De vraag is wat kun je hiertegen doen en hoe kun je het voorkomen? Er zijn verschillende soorten behandelingen voor verschillende soorten vlekken. Zo is het voor bloed- en ketjapvlekken noodzakelijk om ze te behandelen met koud water. Het probleem voorkomen is makkelijk. Je kan bijvoorbeeld je velvet bank impregneren. Door je bank te laten impregneren maak je hem waterafstotend, schimmelbestendig en zelfs brandvertragend. Handig als de bank nog een aantal jaren mee moet.

2. Ketjap- en bloed vlekken

Bij ketjap- en bloedvlekken is het noodzakelijk om het textiel direct af te spoelen met koud water. Wrijf terwijl je het textiel onder een koude straal water houdt goed tegen elkaar tot te vlek velledig verdwenen is. Het koude water breekt de eiwitten af in de ketjap- of bloedvlek waardoor de vlek vanzelf verdwijnt. Gebruik absoluut geen heet water. Heet water zorgt ervoor dat de vlek in het textiel brand en permanent wordt. Bij bloed en ketjapvlekken is het van belang dat ze zo snel mogelijk behandeld worden. Behandel de vlekken na maximaal 2 dagen.

Gerelateerd nieuws  Kun je wijn in de vriezer bewaren?       

3. Bessenvlekken

In tegenstelling tot ketjap- en bloedvlekken, dienen bessenvlekken wel behandeld te worden met heet water. Giet het liefst kokendheet water vanaf een hoogte op het textiel. De impact van het kokendheet water heeft een zuiverende werking op d bessenvlek. Leg het stuk textiel in de badkuip om het proces zo veilig mogelijk te laten verlopen.

4. Wijnvlekken

Wijnvlekken behandel je door de overtollige wijn op te deppen met een schone vochtige doek. Strooi vervolgens zout over de vlek. Wees niet te zuinig! Spoel het textiel daarna de evenals bij een bessenvlek af met kokendheet water en laat de wasmachine het overige werk doen.

5. Chocoladevlekken

Chocolade vlekken krijg je het beste uit textiel doormiddel van een natuurlijk schoonmaakmiddel, je speeksel. Sabbel de overtollige chocola uit het textiel en behandel hem daarna met zeep of wasmiddel. Oude ingedroogde chocoladevlekken kun je het beste behandelen met wasbenzine.

Recent

Tips voor de schoonmaak van schoenen

13/06/2024

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Meer in deze categorie

Tips voor de schoonmaak van schoenen

|
Lifestyle

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

|
Gezondheid, Lifestyle

Kun je wijn in de vriezer bewaren?       

|
Lifestyle

De meest gebruikte seksspeeltjes

|
Lifestyle
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!