Seksueel overdraagbare aandoeningen

21/06/2022
|
208
Soa test

Je hebt vast weleens meer gehoord of gelezen over soa’s. Misschien heb je zelf weleens een soa opgelopen. Met enige regelmaat controleren of je zelf een soa hebt opgelopen, doet niet iedereen. Toch is het in bepaalde gevallen raadzaam om een test te laten uitvoeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in een risicogroep zit. Daarnaast heb je misschien al wel bepaalde klachten, onveilige seks gehad óf ben je onlangs een nieuwe relatie aangegaan. Wat de reden ook kan zijn, een test om vast te stellen of jij een seksueel overdraagbare aandoening hebt, kan geen kwaad.

Jezelf laten testen

Een soa test is over het algemeen het meeste zinvol als een besmetting ruim 3 weken geleden heeft plaatsgevonden. Een kortere periode is vaak onbetrouwbaar als je toch besluit een soa test te doen, tenzij je klachten hebt, zoals afscheiding bijvoorbeeld. Het heeft dus pas na 3 weken nut om je te laten testen, maar dit geldt niet voor een Hiv-test. Deze is zelfs pas na 3 maanden zinvol, vanwege de langere incubatieperiode. Tevens geldt hier weer dat het eerder kan als je klachten ervaart.

Val jij in een risicogroep?

Er zijn bepaalde groepen mensen die een grotere of snellere kans hebben om een soa op te lopen. Of je in een risicogroep valt, dien je zelf uit te zoeken. Het is wel goed om te weten of je meer kans hebt op een soa dan anderen, al sluit dit natuurlijk niets uit. Jongeren tot een jaar of 25 behoren tot een risicogroep, evenals mensen die in een tijdsbestek van zo’n 6 maanden drie of meer bedpartners hebben gehad. Daarnaast lopen homoseksuele mannen over het algemeen meer risico en behoren mensen die in de prostitutie werken ook tot een risicogroep. De klanten van sekswerkers lopen overigens ook extra risico. Heb je al weleens eerder een soa opgelopen? Ook jij behoort dan tot een risicogroep.

Gerelateerd nieuws  Meditatie is gereedschap voor je brein en rust

Waar kun jij je laten testen?

Je kunt op verschillende plekken een test laten doen. Zo kun je terecht bij jouw huisarts, maar ook op de soa-poli van de GGD bijvoorbeeld. Laat je je testen bij een GGD, dan hoef je over het algemeen niet te betalen. Tegenwoordig kun je ook een test bestellen en deze thuis doen. Schaf in ieder geval nooit een test aan bij een drogist, aangezien deze uiterst onbetrouwbaar zijn. Sommige online webshops hebben betrouwbare tests, die je thuis kunt doen.

Soa test

Recent

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Een evenement organiseren? De checklist!

13/03/2024

Meer in deze categorie

Last van de rug bij computerwerk?

|
Gezondheid

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

|
Gezondheid, Lifestyle

Het belang van uithoudingsvermogen

|
Gezondheid

Wat is de Wim Hof-methode?

|
Gezondheid
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!