Omgaan met giftige stoffen

09/02/2021
|
123
poison center

Niet alleen in een Lab, maar ook in het dagelijks leven kunt u in aanraking komen met giftige stoffen. Denk bijvoorbeeld aan zuren, gassen of dampen. Veel van deze stoffen kunt u niet zomaar met een set beschermingsmiddelen wegnemen. Wanneer u op uw werk in aanmerking kunt komen met giftige stoffen dient uw werkgever te zorgen voor een veilige werkomgeving en duidelijke handleidingen. Wanneer u zelf in aanmerking komt met een nieuwe stof is het mogelijk deze aan te geven bij het poison center. Zij verzamelen al deze gegevens.

Een nieuw gif

Via de zelfinspectie gevaarlijke stoffen kunt u in 4 stappen controleren of een bedrijf voldoende heeft gedaan om met onveilige stoffen om te gaan. Elk jaar krijgen Poison Center in Europa meer dan een half miljoen telefoontjes. Het Poison Center is een centraal registratieportaal voor veiligheidsinformatiebladen. Momenteel heeft elk land zijn eigen procedures, vereisten en tarieven.

In Nederland is het verplicht stellen van een inlogcode de eerste stap bij het gratis uploaden van SDS en zijn componenten naar een online portal. Een SDS of veiligheidsinformatieblad is een gestructureerd document dat informatie bevat over de risico's van gevaarlijke stoffen of preparaten en aanbevelingen voor veilig gebruik op het werk. Het bevat alle kenmerken van giftige stoffen.

poison center

Ben voorzichtig!

Als u weet dat u tijdens uw werk gevaarlijke stoffen kunt tegenkomen, let dan goed op voor stoffen of geuren. U heeft alleen nog beschermende materialen. Als u denkt dat er een actie op het gebied van gevaarlijke stoffen nodig is, onderneem dan actie. Zorg ervoor dat u de veiligheidsregels op het werk begrijpt en controleer regelmatig de database met veiligheidsinformatiebladen.

Gerelateerd nieuws  Seksueel overdraagbare aandoeningen

Veilig werk je natuurlijk niet alleen, dus als je collega's niet veilig zijn op het werk, aarzel dan niet om met ze te praten en ze er op te attenderen!

Giftige stof laten verwijderen

Om grote schade te voorkomen, probeert u de stof zo snel mogelijk te verwijderen. Doe het niet zelf, maar zoek via internet naar professionele partij.

Een bijtende stof aangeraakt

Onderneem actie als gif in contact komt met huid, ogen of ingeademde giftige of bijtende stoffen. Het vinden van frisse lucht is meestal de eerste stap bij het verkrijgen van zuivere zuurstof. Verwijder alle kleding die op de stof is bevlekt. Tenzij de kleding aan de huid begint te kleven. Zorg er dan voor dat u contact opneemt met hulpdiensten die u verder kunnen helpen.

Ga indien mogelijk zo snel mogelijk douchen en probeer de stof vervolgens minimaal 15 tot 20 minuten uit te spoelen. Als het in uw ogen komt, probeer dan alle contactlenzen te verwijderen en spoel gedurende minstens 15 tot 20 minuten met water.

Recent

Last van de rug bij computerwerk?

21/02/2024

Zo handig is klittenband voor je kleding

10/02/2024

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

29/01/2024

Het belang van een betrouwbare energieopslag

23/01/2024

Duurzaam beheer van restafval

19/01/2024

Meer in deze categorie

Last van de rug bij computerwerk?

|
Gezondheid

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

|
Gezondheid, Lifestyle

Het belang van uithoudingsvermogen

|
Gezondheid

Wat is de Wim Hof-methode?

|
Gezondheid
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!