Meditatie is gereedschap voor je brein en rust

29/04/2022
|
199
leren mediteren

Meditatie kan voor de één (die al weet hoe) ontzettend veel rust meebrengen en voor de ander (die het niet wilt lukken) een flinke dosis frustratie. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend om deze dagen met “niets” bezig te zijn.

Er is altijd iets te doen! De kinderen moeten naar school, je autotheorie moet nog geleerd worden, je moet koken, poetsen, en al dat moeten blijft maar doorgaan volgens je brein.

Dat terwijl je vaak veel gerichter kunt werken en doen als je juist even helemaal niets moet doen. Gewoon even dat grote brein uitzetten en afschakelen. Voor sommige mensen betekent dat even een serie kijken terwijl ze op de bank hangen, maar meditatie is de meest effectieve manier om jezelf even rust te geven als je druk voelt in je hoofd.

Vergelijk het met sporten

De echte sporters weten wat sport kan doen voor je lichaam. Je gaat je fitter voelen, sneller, uiteindelijk zelfs meer uitgerust. Je lichaam wordt beter onderhouden en uiteindelijk voel jij je gewoon fijner. Meditatie is eigenlijk voor je hoofd wat sport voor de rest van je lichaam is. Je kunt er je brein mee onderhouden en laten ontspannen, juist door een lichte inspanning te doen.

Huh, inspanning?

Ja, want mediteren kan moeilijker zijn dan je denkt. Het gaat er bij meditatie om dat je heel bewust je gedachten laat varen en juist bezig bent met een focus op, onder andere, je ademhaling. Dit is dus niet hetzelfde als aan “niets” denken zoals sommige mensen denken. Meditatie is echt wel iets doen! Maar hoe dan? Want je zit alleen maar stil toch?

Leren mediteren

Je hebt eigenlijk best wel wat verschillende soorten meditatie. Zo heb je meditatie waarbij je jouw brein de opdracht geeft om alleen maar op je ademhaling te letten, en je hebt bijvoorbeeld transcendente meditatie. Die laatste is erop gericht om je puurste innerlijke bewustzijn te bereiken door een mantra te herhalen. Wil je leren mediteren dan is het aan te raden om zo’n ademhaling meditatie te doen.

Gerelateerd nieuws  Spiritualiteit is voor iedereen

Als jij je ogen sluit dan zul je merken dat je niet aan niets aan het denken bent. Je brein gaat eigenlijk eerder te werk zoals wanneer je soms in bed ligt en allemaal gedachten van de dag naar voren aan het halen bent. Waar ben je mee bezig (geweest), wat moet je nog gaan doen? Je kunt hier angst bij voelen, liefde en andere emoties.

Ga comfortabel zitten, met een rechte rug, of eventueel liggen als dit beter uitkomt. Let er wel op dat je een houding aanneemt waarbij je niet in slaap gaat vallen omdat het té ontspannen is. Als je zo moe bent kun je beter eerst even gaan slapen.

Als je met aandacht zit of ligt kun je beginnen met leren mediteren. Geef je brein de opdracht om je ademhaling in de gaten te houden.

Adem rustig in, adem rustig uit. Probeer hier een ritme in te vinden dat voor jou prettig aanvoelt. Terwijl je dit doet zul je merken dat er andere gedachten of gevoelens binnenkomen. Laat deze komen, accepteer ze, en laat ze weer gaan als voorbijgangers.

Roep jezelf telkens terug naar het letten op je ademhaling. Doe dit vijf minuten, tien, misschien zelfs vijftien, en je zult merken dat er iets begint te veranderen in je helderheid en gesteldheid tot je de rust beter kunt voelen. Je kunt eventueel mediteren met muziek aan als je dat prettiger vind.

Recent

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Een evenement organiseren? De checklist!

13/03/2024

Meer in deze categorie

Last van de rug bij computerwerk?

|
Gezondheid

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

|
Gezondheid, Lifestyle

Het belang van uithoudingsvermogen

|
Gezondheid

Wat is de Wim Hof-methode?

|
Gezondheid
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!