Geld moet geld maken

08/04/2021
|
204
ROI

Wanneer je een bedrijf begint wil je natuurlijk winst maken. Het liefst wil je zoveel als mogelijk winst maken. Helaas is het voor startende ondernemers vaak onmogelijk om meteen in de eerste jaren winst te maken. De meeste ondernemingen beginnen meestal met een aantal jaren verlies. Uiteindelijk wordt dit verlies dan omgedraaid in winst vanaf het derde of het vijfde jaar. Wanneer je wel in de eerste jaren al winst overhoudt is dit vaak heel erg weinig of je hebt een goudmijn in handen. Belangrijk voor de winst is om eerst te kijken naar omzet. Deze bereken je door de prijs van de producten maal de afzet te doen. De afzet zijn het aantal verkochten producten. Wanneer je de omzet hebt dan dien je daar vervolgens de inkoopkosten vanaf te halen. Van deze uitkomst dien je vervolgens de bedrijfskosten af te halen. Dit levert je dan de winst op.

Overtuig anderen met een positieve ROI

Uiteindelijk wil je dan kijken naar de Return on Investment (ROI). Dit is het geïnvesteerde vermogen afzet tegen deze winst over een bepaalde termijn. Je wilt als bedrijf natuurlijk uiteindelijk meer geld overhouden dan dat wat je investeert. Met een positieven ROI kun je een aantal dingen. Zo kun je aandeelhouders overtuigen om de ingeslagen koers door te zetten. Daarnaast kun je er ook nieuwe investeerders mee aantrekken. Je kunt deze namelijk een mooi rendement op hun geld beloven. Je kunt de ROI ook bereken voor de aankoop en het gebruik van een nieuwe machine. Deze nieuwe machine kan namelijk het productieproces versnellen. De aanschaf van deze machine kan erg duur zijn. Om je goed te kunnen verantwoorden kun je de aankoop onderbouwen met een positieve ROI. Dit betekent namelijk dat de machine bijvoorbeeld na vijf jaar mee oplevert dan hij gekost heeft. De kosten voor de machine zijn in die vijf jaar al terugverdiend. Vanaf het zesde jaar levert de machine dus extra geld op. Wanneer je verwacht dat de machine 10 jaar meegaat betekent dit dus vijf jaar winst. Dit maakt de investering dan dus rendabel.

Gerelateerd nieuws  Doe meer met je pc

Een goed overzicht aan de hand van het Dupontschema

Een schema wat je kunt gebruiken om de ROI te bereken is het Dupontschema. Met het Dupontschema kun je namelijk de rentabiliteit van het totale vermogen berekenen. Je neemt dan heel veel kosten mee. Je kunt denken aan de variabele en vaste kosten, de personeelskosten en huurkosten. Daarnaast neem je ook de afschrijvingen van de bedrijfswagen, de machines en het gebouw mee. Dit alles zorgt ervoor dat je dus een helderbeeld krijgt van alles. Dit geeft dan aan of een investering zich loont.

Recent

Tips voor de schoonmaak van schoenen

13/06/2024

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Meer in deze categorie

Het belang van klantbeleving bij merkloyaliteit

|
Algemeen, Economie

Hoe verpakking efficiëntie en productiviteit verbetert

|
Economie

Belang van verpakking bij een efficiente supply chain

|
Economie

Slimme hacks om energie te besparen

|
Economie, Wonen
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!