Last van kokerzicht of tunnelzicht

29/01/2021
|
49
kokerzicht ushersyndroom

Wellicht ken je het nog wel van vroeger dat je door twee wc-rolletjes of buisjes kijkt net alsof je een verrekijker hebt. Hierdoor zie je een deel van de dingen die om je heen gebeuren niet meer. Mensen die last hebben van kokerzicht hebben hier echter blijvend last van.

Wat is kokerzicht?

Een persoon met kokerzicht kan meestal moeilijker zien bij slecht of weinig licht, waardoor zijn oriëntatievermogen minder wordt. In een aantal gevallen valt tunnelzicht te voorkomen door een jaarlijks uitgebreid oogonderzoek. Kokerzicht valt onder de verzamelnaam Retinits Pigmentosa.

Oorzaken kokerzicht

Het kan zijn dat retinitis pigmentosa vaker in jouw familie voorkomt. De meeste mensen met RP worden nachtblind, ontwikkelen kokervisus en krijgen een verminderd gezichtsvermogen. Deze aandoening is namelijk erfelijk bepaald. Wanneer je de aandoening retinitis pigmentosa meedraagt wilt dit zeggen dat er pigmentophopingen ontstaan in je netvlies. Bij retinitis pigmentosa sterven de lichtgevoelige cellen, de fotoreceptoren, in het netvlies langzaam af.

In Nederland hebben ongeveer 4.000 mensen Retinitis Pigmentosa. Daarvan hebben 800 tot 1.000 mensen het syndroom van Usher (RP in combinatie met gehoorverlies). Er zijn een aantal mogelijke oorzaak voor het krijgen van retinitis pigmentosa. De belangrijkste oorzaken ontstaan door hersenproblemen, alcoholconsumptie, oogziektes zoals een netvliesaandoening of door adrenalineproductie.

Gerelateerd nieuws  Tips voor het opbouwen van een eigen website

De kans om deze aandoening over te dragen aan kinderen is aanwezig maar wel klein. Het is aan te raden om een erfelijkheidsonderzoek te doen bij je oogarts en huisarts om dit uit te sluiten.

Behandeling bij kokerzien

Hoe de behandeling er precies uitziet is moeilijk vooraf te voorspellen. De verschillende vormen lopen erg uiteen, waardoor er verschillende behandelingen zijn. Wanneer er niks wordt gedaan zal er te allen tijde sprake zijn van achteruitgang. Soms lijkt het alsof er niets veranderd maar zijn de periodes van stilstand ook achteruitgang.

Voorkomen beter dan genezen

Deze oogaandoening is helaas niet te voorkomen. Als jij erfelijk belast bent zul je er vroeg of laat mee te maken krijgen. Om er echter op tijd bij te zijn is het verstandig om geregeld een gezichtsveldonderzoek uit te voeren. Op die manier kun je er snel bij zijn als de aandoening optreedt.

Recent

Licor 43 toevoegen aan gerechten

25/09/2023

Hoe kun je je nieuwe buren leren kennen na de verhuizing?

14/09/2023

Milieuvriendelijke oplossingen voor het bestrijden van wespen

13/09/2023

De rol van technologie in de moderne keuken: slimme apparaten en innovatieve hulpmiddelen

11/09/2023

Oogmake-up: tips voor brildragers

07/09/2023

Meer in deze categorie

Milieuvriendelijke oplossingen voor het bestrijden van wespen

|
Algemeen, Lifestyle

De rol van technologie in de moderne keuken: slimme apparaten en innovatieve hulpmiddelen

|
Algemeen

Een Adembenemende Ervaring: De zoektocht naar de beste luchtdruk vibrator

|
Algemeen

Je producten wereldwijd aanbieden

|
Algemeen
© Copyright Ponto Blog 2023
hello world!