Last van kokerzicht of tunnelzicht

29/01/2021
|
157
kokerzicht ushersyndroom

Wellicht ken je het nog wel van vroeger dat je door twee wc-rolletjes of buisjes kijkt net alsof je een verrekijker hebt. Hierdoor zie je een deel van de dingen die om je heen gebeuren niet meer. Mensen die last hebben van kokerzicht hebben hier echter blijvend last van.

Wat is kokerzicht?

Een persoon met kokerzicht kan meestal moeilijker zien bij slecht of weinig licht, waardoor zijn oriëntatievermogen minder wordt. In een aantal gevallen valt tunnelzicht te voorkomen door een jaarlijks uitgebreid oogonderzoek. Kokerzicht valt onder de verzamelnaam Retinits Pigmentosa.

Oorzaken kokerzicht

Het kan zijn dat retinitis pigmentosa vaker in jouw familie voorkomt. De meeste mensen met RP worden nachtblind, ontwikkelen kokervisus en krijgen een verminderd gezichtsvermogen. Deze aandoening is namelijk erfelijk bepaald. Wanneer je de aandoening retinitis pigmentosa meedraagt wilt dit zeggen dat er pigmentophopingen ontstaan in je netvlies. Bij retinitis pigmentosa sterven de lichtgevoelige cellen, de fotoreceptoren, in het netvlies langzaam af.

In Nederland hebben ongeveer 4.000 mensen Retinitis Pigmentosa. Daarvan hebben 800 tot 1.000 mensen het syndroom van Usher (RP in combinatie met gehoorverlies). Er zijn een aantal mogelijke oorzaak voor het krijgen van retinitis pigmentosa. De belangrijkste oorzaken ontstaan door hersenproblemen, alcoholconsumptie, oogziektes zoals een netvliesaandoening of door adrenalineproductie.

Gerelateerd nieuws  De beste sporten voor een droomlichaam

De kans om deze aandoening over te dragen aan kinderen is aanwezig maar wel klein. Het is aan te raden om een erfelijkheidsonderzoek te doen bij je oogarts en huisarts om dit uit te sluiten.

Behandeling bij kokerzien

Hoe de behandeling er precies uitziet is moeilijk vooraf te voorspellen. De verschillende vormen lopen erg uiteen, waardoor er verschillende behandelingen zijn. Wanneer er niks wordt gedaan zal er te allen tijde sprake zijn van achteruitgang. Soms lijkt het alsof er niets veranderd maar zijn de periodes van stilstand ook achteruitgang.

Voorkomen beter dan genezen

Deze oogaandoening is helaas niet te voorkomen. Als jij erfelijk belast bent zul je er vroeg of laat mee te maken krijgen. Om er echter op tijd bij te zijn is het verstandig om geregeld een gezichtsveldonderzoek uit te voeren. Op die manier kun je er snel bij zijn als de aandoening optreedt.

Recent

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Een evenement organiseren? De checklist!

13/03/2024

Meer in deze categorie

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

|
Algemeen

Zo handig is klittenband voor je kleding

|
Algemeen

Het belang van een betrouwbare energieopslag

|
Algemeen

Hoe doe ik een silent disco organiseren?

|
Algemeen
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!