Waarom stijgen de grondstof prijzen zo hard?
Momenteel spelen er zoveel factoren in ons land, dat er niet één ding valt aan te wijzen, hieronder zie je de verschillende factoren, die een rol spelen in de snel stijgende grondstofprijzen. Naderhand leggen we uit waarom bijvoorbeeld gas zo ontzettend duur is geworden.
- Onze economie is nog steeds herstellende van de coronacrisis.
- Nederland is voor een groot deel afhankelijk van internationaal gas. Dat merkt onze portemonnee. De invasie vanuit Rusland in Oekraïne maakt het daardoor nog onzekerder.
- Tijdens Prinsjesdag (voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne) werd bekend dat de energiebelasting over het algemeen duurder zou worden.
- Nederland zit – samen met andere landen – in een overgangsfase van fossiele brandstof naar duurzame energie.
Gas
Het grootste probleem voor Europa op dit moment, de gigantische tekorten aan gas. Naast dat iedereen het nodig heeft om zijn huis te verwarmen en te koken, is ook de industrie een grote gebruiker. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zitten wij – maar ook vele andere landen – daardoor flink in de problemen, aangezien wij ongeveer 40% van ons totale gasgebruik uit Rusland halen. Rusland heeft de toezegging gedaan dat ze het gas niet zullen stopzetten. Maar, de prijzen gaan wel stijgen, en dat merken wij dus al een flinke periode.
Olie
Rusland. Het land dat je heel veel voorbij zult zien komen in dit artikel. Dat komt natuurlijk omdat ze in vrijwel elke grondstof een belangrijke rol spelen. Zo ook in olie. Ze behoren tot de top drie van grootste olieproducenten in de wereld, naast Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Duitsland is de grote verdeler van het ruwe Russische olie, vanuit West-Siberië loopt er een pijplijn, die naderhand verdeeld wordt over heel Europa. Samen goed voor de helft van het Russische ruwe olie. En ook al is het mogelijk voor Europa om ergens anders olie te kopen, toch zullen wij het conflict met Oekraïne voelen in onze portemonnee
Metalen
Naast dat Rusland groot-leverancier is van gas en olie. Zijn ze ook een van de grootste producenten als het gaat om staal, ijzererts en andere soorten metalen. Palladium is één van die metalen, daarin is Rusland de grootste leverancier voor de wereldproductie met ongeveer 50%. Palladium wordt onder andere gebruikt voor telefoons, auto’s en tandvullingen.