Rolluik reparatie, wanneer is dat nodig?

22/01/2021
|
602
rolluik reparaties

Rolluiken zijn perfect voor isolatie, zonwering en zelfs inbraak werend. Als ze vervolgens stuk gaan zijn ze echter een stuk minder praktisch. Zo komt het vaak voor dat rolluiken vast komen te hangen of scheef gaan hangen. Bij een ingewikkelde rolluik reparatie wordt een professional aangeraden. Maar wanneer mankeert je rolluik nou iets? Hieronder zijn 4 situaties waarbij het de moeite waard kan zijn je rolluiken te repareren.

Kapotte geleiders

Als het hard waait kan het zomaar zijn dat je rolluiken veel lawaai maken. Dit gebeurt vaak wanneer de rolluik geleiders aan vervanging toe zijn. Dit komt doordat er een voortdurende druk om de geleiders staat wanneer het waait, hierdoor gaan ze dus langzaam uitrekken. Als er vervolgens ruimte komt tussen de geleiders en de lamellen kunnen ze hiertegen gaan klapperen. De uitgerekte geleiders kunnen vervangen worden door geleiders die wel netjes aansluiten. Mochten je rolluiken nog steeds klapperen na deze vervanging? Dan zijn dezelfde symptomen te zien bij kapotte rubbers om de geleiders. Neem deze dus meteen mee in je vervanging.

 

Kapotte bladveren

Veruit de meeste rolluiken worden bediend met een band. Deze band wordt op spanning gehouden met bladveren. Deze veren zorgen ervoor dat de rolluiken enkel met de band omhoog en omlaag gehangen kunnen worden. Dit is belangrijk voor je inbraakpreventie. Je wilt natuurlijk niet dat een toevallige voorbijganger van buiten uit je rolluiken kan openen. Als je rolluiken moeilijk te openen zijn en gemakkelijk naar beneden gaan zijn je bladveren waarschijnlijk aan vervanging toe.

Gerelateerd nieuws  Is Glamping het nieuwe kamperen?

Scheve rolluiken

Rolluiken hangen in een sponning, wat een soort geleider is. Het is goed mogelijk dat na langdurig gebruik de rolluiken op een gegeven moment scheef komen te hangen. Hierdoor kan het voorkomen dat je rolluiken lastig te openen of te sluiten zijn. Je rolluiken zijn dan aan reparatie toe. Vaak hoeft er niks vervangen te worden maar dienen je rolluiken afgesteld te worden. De linker of rechter sponning wordt dan verwijdert en de rolluik wordt recht afgesteld.

Kapotte bandopwinder

Rolluiken zijn meestal met een trekband te openen of te sluiten. Ook hier kunnen onderdelen van kapot gaan. Zo kan de bandopwinder of de band zelf stuk gaat. In beide gevallen kun je de rolluiken niet tot nauwelijks meer openen of sluiten. Hierbij is het advies altijd de gehele bandopwinder inclusief nieuwe band te vervangen. Als het ene onderdeel namelijk kapot is volgt het andere vaak niet lang daarna.

Recent

Tips voor de schoonmaak van schoenen

13/06/2024

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Meer in deze categorie

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

|
Algemeen

Zo handig is klittenband voor je kleding

|
Algemeen

Het belang van een betrouwbare energieopslag

|
Algemeen

Hoe doe ik een silent disco organiseren?

|
Algemeen
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!