Hoe maak je moeilijke onderwerpen bespreekbaar?

27/07/2022
|
239
Lotgenoten seksueel misbruik praatgroep

Een vriend kan je gekwetst hebben, je hebt problemen op romantisch vlak of misschien moet je die zelfs beëindigen. Misschien is er wel iets gebeurd in je leven en moet je je verhaal delen met lotgenoten van seksueel misbruik. Wat de reden ook is dat je deze blog leest, je bent niet alleen en je situatie is niet uniek. Hoe gek dat misschien ook klinkt. Je bent niet de enige die het overkomt.

 

In deze blog hebben we het over het voeren van moeilijke gesprekken en geven we jou een paar tips voor hoe je dat kunt aanpakken.

 

Leer luisteren

Als de ander aan het vertellen is, luister je. Niet alvast je volgende zinnen plannen! Als je dat doet dan ben je niet écht aan het luisteren. Luister écht naar wat de ander zegt. Probeer het standpunt Van de ander in acht te nemen en te begrijpen.

 

Stel vragen als “kun je me vertellen wat dat met jou doet”? “Hoe ervaar jij dat dan”? Als je gesprekspartner aan het woord is. Luister je. Luisteren is een waardevolle skill.

 

Wees duidelijk over wat je voelt en wat je wilt

Een enorm deel van het aanpakken van moeilijke conversaties is duidelijke en directe communicatie. Probeer vooraf te plannen wat je gaat zeggen zodat je directer en duidelijker kunt overbrengen waar je pijnpunten zitten zonder dat je twijfelachtig klinkt of niet kunt reageren uit emotie.

Gerelateerd nieuws  Spiritualiteit is voor iedereen

Maak desnoods wat aantekeningen op je telefoon voordat je het gesprek aan gaat.

Begin uit te leggen wat je voelt en denkt op een constructieve manier. Geen random dingen roepen zoals: “je doet toch maar waar je zin in hebt”. Omschrijf je doel van het gesprek. Wil je een excuus of wil je iets duidelijk maken? Benoem dan letterlijk je doel van het gesprek. Zo is het voor de ander duidelijk wat je met je standpunten bedoeld.

 

Reguleer je emoties

Moeilijke gesprekken kunnen enorm veel emoties oproepen, laat dat gebeuren, maar herpak jezelf daarna wel weer. Het is niet erg om kwetsbaar te zijn, het is in sommige gevallen zelfs gepast en zet kracht bij aan de rest van je argumenten en communicatie. Het is alleen wel belangrijk dat je onthoud dat je een doel hebt met het gesprek waar je mee begon.

 

Wees geduldig en neem je tijd! Het is al heel knap dat je de stap zet om het gesprek aan te gaan.

Recent

Tips voor de schoonmaak van schoenen

13/06/2024

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Meer in deze categorie

Last van de rug bij computerwerk?

|
Gezondheid

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

|
Gezondheid, Lifestyle

Het belang van uithoudingsvermogen

|
Gezondheid

Wat is de Wim Hof-methode?

|
Gezondheid
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!