“Hi-Fi” en “home cinema” zijn termen die in de audio-industrie vaak worden gebruikt voor audio-accessoires. Lees meer over audio zubehör.
vaak gebruikt in de audio-industrie, maar het is niet altijd duidelijk wat er eigenlijk mee bedoeld wordt. Laten we de basisbegrippen uitleggen. Ter inleiding zij erop gewezen dat “hifi” hoofdzakelijk betrekking heeft op de weergave van muziek en “home cinema”, zoals de naam al aangeeft, op filmgeluid.

Verschillende kenmerken

Een hifi-systeem bestaat in wezen uit de CD-speler of netwerkspeler, een versterker en twee identieke luidsprekers voor de weergave. Dit systeem produceert stereogeluid en dekt idealiter alle frequenties van het ingangssignaal. Als de hifi-installatie goed is afgesteld en van de juiste kwaliteit is, kan een ruimtelijk geluidstoneel worden gecreëerd. Bij het opzetten van het systeem kunnen ook de regels van het “sweet point” en de stereodriehoek in acht worden genomen.

De homecinema-ervaring

Home cinema systemen moeten tweemaal worden “getuned”. Voor de midden-, front- en effectluidsprekers worden gewoonlijk twee of drie verschillende geluidstransducers voor verschillende frequentiebereiken geïnstalleerd – zogenaamde twee- of driewegluidsprekers. De exacte afstemming van deze woofers en tweeters op elkaar is geen sinecure: de ontwerper moet ervoor zorgen dat de woofer qua volume en fase perfect aansluit bij de midrange en tweeter. Dit is de enige manier om een absoluut lineaire frequentierespons te garanderen.

In thuisbioscoopsystemen is het veel moeilijker om de woofer – in de meeste gevallen een aparte subwoofer – aan te passen aan de rest van het systeem. In tegenstelling tot een stereosysteem moet de woofer niet alleen worden afgestemd op twee middentweeters, maar moet hij ook harmoniëren met de linker en rechter hoofdluidspreker, de middenluidspreker en de twee achterste effectluidsprekers.

Hoe werkt hi-fi?

Scheidingsfilters voor lage tonen in home cinema systemen
Zoals eerder vermeld, moeten de aangesloten home cinema luidsprekers verschillende niveaus bereiken, afhankelijk van de toegewezen frequentie. De frequentietoewijzing van de afgespeelde frequenties wordt geregeld door de AV-receiver via het scheidingsfilter.

In een home cinema systeem is het belangrijk de instelling van de eindversterker af te stemmen op de

van de luidsprekers. Dit voorbeeld zal het punt illustreren. Een fabrikant van luidsprekersystemen scheidt het frequentiebereik van zijn satellietsubwoofersysteem af op 100 Hz met een helling van 18 db. Frequenties onder de 100 Hz worden naar de sub geleid, alles daarboven naar de satellieten. Tot nu toe, bijna zo goed.

Lees ook:  Een huis om tot rust te komen