Het kan! Allemaal zelfvoorzienend en biologisch eten!

29/11/2021
|
252
hoeveel-zonnepanelen-zelfvoorzienend-leven

Veel mensen denken van niet, wellicht nog meer mensen denken van wel. Tijd om het eens wat verder uit te zoeken. Ben jij nu ook zo benieuwd naar hoe het zit? Het positieve nieuws is, dat het vermoedelijk wel kan, maar dan moeten we wel bereid zijn bepaalde keuzes te maken. 

Hoeveel landbouwgrond is er nodig? 

Ten eerste hangt het ervan af of je landbouwgrond wil voor biologisch eten, biologisch vlees en zuivel en hoever je bereid bent om daarin concessies te doen. Als je bijvoorbeeld wel minder vlees en zuivel wil eten, dan scheelt dat veel landbouwgrond. 

Wat zeggen de cijfers? Er zijn verschillende cijfers die elkaar tegenspreken. Wat er zoal naar voren komt is het volgende: er is circa 1,82 miljoen hectare landbouwgrond in Nederland. Voor onze huidige consumptie zouden we zo'n 3,34 miljoen hectare nodig hebben.  

Het is te berekenen dat je om zelfvoorzienend te leven met slimme biologische landbouw, en alleen een een kip en een haan en wat eieren (zonder ander vlees) je mogelijk met circa 0,084 hectare landbouwgrond, per persoon uit zou kunnen. Het gaat wel uitdrukkelijk om slimme biologische landbouw. Er wordt gedacht dat biologische landbouw tot wel drie keer toe meer landbouwgrond vraagt, maar dat hoeft niet.  

zelfvoorzienend-leven-hoeveel-zonnepanelen

Hoe komen we bij die 0,084 hectare? Dan wordt er uitgegaan dat je 350 vierkante meter per persoon hebt voor normale groenteconsumptie. Bij het grotendeels weglaten van vlees gaan we uit van 700m2. Vervolgens wordt het 0,84, ervanuit gaande dat ook slimme biologische landbouw nog steeds iets meer grond vraagt dan normale landbouw. Hier kiezen we voor 20% meer. 

Gerelateerd nieuws  De geschiedenis van koffie

Conclusie? Het zou moeten lukken met ons huidige inwoneraantal van 17,44 miljoen Nederlanders (2020). Want, 1,82 : 17,44 = 0,10 hectare per inwoner. Daarbij hebben we nog niet eens gehad over mogelijkheden, zoals in jouw eigen woning gebruiken als al dan niet kleine tuinkas. De vraag is dus wellicht niet of het theoretisch lukt. De vraag is of de mens deze stap gaat nemen. Vaak als er echte noodzaak is en er een soort moeten ontstaat, gaan er wel dingen veranderen. Verder is er nog wel een kanttekening bij: want het is maar de vraag of gewone groenteconsumptie eigenlijk wel genoeg is, als je optimaal gezond oud wil worden.

Hoeveel zonnepanelen zelfvoorzienend leven 

Wil je zelfvoorzienend leven? Dan heb je dus o.a. 0,084 hectare grond nodig per persoon. Vervolgens kun je kijken naar de energievoorziening. Hoeveel zonnepanelen voor zelfvoorzienend leven nodig zijn? Is dan mogelijke vervolgvraag. Je kunt kiezen voor zonnepanelen in combinatie met een waterstoftank. Er wordt dan met de elektriciteit van de zonnepanelen waterstof gemaakt die vervolgens in de waterstoftank kan worden opgeslagen. 

Je kunt ook kiezen voor zonnepanelen in combinatie met een accu. Kies dan bij voorkeur natuurlijk een zo min mogelijk schadelijke accu. Interesse in hoeveel zonnepanelen voor zelfvoorzienend leven nodig zijn? Lees hier meer over vijf tuinelementen die in iedere tuin te vinden zouden moeten zijn. 

 

Recent

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Een evenement organiseren? De checklist!

13/03/2024

Meer in deze categorie

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

|
Wonen

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

|
Wonen

Laat bloemen schitteren op papier

|
Wonen

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

|
Gezondheid, Lifestyle
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!