Feiten en fabels omtrent infraroodpanelen

05/09/2023
|
486
Feiten en fabels omtrent infraroodpanelen

Infraroodpanelen hebben de laatste jaren aanzienlijke populariteit gewonnen als een moderne en efficiënte manier om huizen en commerciële ruimtes te verwarmen. Deze innovatieve technologie maakt gebruik van infraroodstraling om warmte direct aan objecten en mensen over te dragen, waardoor een comfortabele en energiezuinige verwarmingsoplossing ontstaat. Maar net als bij veel nieuwe technologieën, zijn er zowel feiten als fabels rondom infraroodpanelen ontstaan. In dit artikel gaan we dieper in op deze onderwerpen om een duidelijk beeld te schetsen van wat infraroodpanelen echt zijn en wat niet.

Infrarood slecht voor lichaam

Infraroodstraling is niet alleen efficiënt, maar wordt ook als gezond beschouwd. Het is vergelijkbaar met de warmte die ons eigen lichaam uitstraalt, waardoor het als natuurlijk en comfortabel wordt ervaren. Waarschijnlijk heeft het woord straling gewoon een negatieve uitwerking op mensen, omdat het doet denken aan kernrampen. Infraroodstraling is echter lichaamseigen en dus niet slecht voor je lijf.

Infraroodpanelen goed bij isolatie

Infraroodpanelen zijn bijzonder geschikt voor geïsoleerde huizen. De combinatie van infraroodverwarming en een goed geïsoleerde woning kan leiden tot een uiterst efficiënte en comfortabele verwarmingsoplossing. Infrarood brengt een kamer namelijk snel op temperatuur en de isolatie zorgt ervoor dat deze warmte in de ruimte wordt vastgehouden.

isoleren huis

Infraroodverwarming duurder dan convectie

Sommige mensen denken dat infraroodpanelen duur zijn in aanschaf en gebruik. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen, zijn de operationele kosten op lange termijn aanzienlijk lager vanwege de energie-efficiëntie. Omdat infraroodverwarming direct objecten en mensen verwarmt, wordt er weinig warmte verspild aan het verwarmen van de lucht. Dit resulteert vaak in lagere energiekosten op de lange termijn. Infraroodverwarming maakt het gemakkelijk om verschillende zones in een huis onafhankelijk te verwarmen. Hierdoor kunt u energie besparen door alleen de ruimtes te verwarmen die in gebruik zijn.

Infrarood is veilig

Infraroodstraling is over het algemeen veilig voor mensen. Het is belangrijk om te begrijpen dat infraroodstraling een natuurlijk deel is van het elektromagnetische spectrum, vergelijkbaar met zichtbaar licht. Infraroodstraling is bovendien niet-ioniserend, wat betekent dat het niet genoeg energie heeft om atomen of moleculen te ioniseren of te veranderen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld röntgenstraling of gammastraling, die wel schadelijk kunnen zijn voor levende wezens.

Gerelateerd nieuws  Een architect is breder inzetbaar dan de meeste mensen denken

Infrarood panelen niet geschikt als hoofdverwarming

Infraroodpanelen kunnen zeker geschikt zijn als hoofdverwarming, maar er zijn enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het beslissen of ze de juiste keuze zijn voor een specifieke situatie. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

  • De efficiëntie van infraroodverwarming hangt gedeeltelijk af van de kwaliteit van de isolatie in de woning. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden, waardoor infraroodverwarming efficiënter kan werken. In slecht geïsoleerde woningen kan het nodig zijn aanvullende verwarmingssystemen te overwegen.
  • De ruimte die verwarmd moet worden. Omdat bijvoorbeeld in een appartement de aanwezige ruimte kleiner is dan in een huis, kunnen infrarood panelen in een appartement gebruikt worden als hoofdverwarming.
  • Infraroodverwarming verwarmt objecten en mensen direct in plaats van de lucht. Dit kan leiden tot een comfortabelere warmte, maar het betekent ook dat de warmte niet onmiddellijk wordt gevoeld wanneer u de verwarming inschakelt. Sommige mensen geven de voorkeur aan een systeem dat de lucht snel verwarmt, zoals convectieverwarming.

Infrarood verwarming is milieuvriendelijk

Infraroodverwarmingssystemen zijn over het algemeen zeer energie-efficiënt. Ze zetten bijna al hun energie om in warmte, zonder significante energieverspilling aan het verwarmen van de lucht. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk. Infraroodverwarmingssystemen stoten geen schadelijke stoffen of gassen uit in de lucht, zoals bijvoorbeeld koolmonoxide bij sommige verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen. Hierdoor dragen ze niet bij aan luchtvervuiling en zijn ze beter voor de luchtkwaliteit in uw huis. Infrarood panelen in Limburg kopen, doe je daarom via deze link.

Wil je meer lezen over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid? Lees dan ook deze artikelen over duurzaam vlees en slimme hacks om energie te besparen.

Recent

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Een evenement organiseren? De checklist!

13/03/2024

Meer in deze categorie

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

|
Wonen

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

|
Wonen

Laat bloemen schitteren op papier

|
Wonen

Wereldwijde invloeden op interieurstijlen

|
Wonen
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!