Debiteuren en crediteuren

17/09/2020
|
68
bedrijf

Een debiteur is een persoon die een verplichting heeft naar een ander. Ze hebben hiervoor afspraken gemaakt vanuit beide partijen. Nadat de ene partij haar prestatie heeft geleverd en de andere nog niet, is de eerstgenoemde partij alleen schuldeiser en de andere alleen schuldenaar. Maandelijks zou je een bepaald bedrag incasseren van de debiteuren die je moeten betalen. Een crediteur is een persoon of bedrijf aan wie nog moet worden betaald voor goederen of een dienst. Is de factuur van een crediteur niet betaald wordt binnen de termijn die daarvoor staat, kan een crediteur de betaling gaan opeisen. Dan wordt de crediteur een schuldeiser.

Automatisch incasso

Er wordt vaak gebruikgemaakt van automatisch incasso in een bedrijf. Dit doen ze om openstaande rekeningen van debiteuren terug te innen. Wanneer dit proces degelijk is ingericht, levert dit voor een bedrijf niet enkel tijdwinst op, maar neemt ook het debiteurenrisico af. Doordat alles word betaald op de afgesproken datum zonder een betaling termijn, kan dit de cashflow vergroten van een bedrijf. Je kunt niet zomaar een automatisch incasso instellen, dit kan pas nadat je een overeenkomst bent aangegaan met de bank. Daarna dient de debiteur je bedrijf te machtigen voor een automatisch incasso.

Gerelateerd nieuws  Tips voor het werken op afstand

Voordelen en nadelen aan automatisch incasso

De voordelen aan automatisch incasso:

  • Je vergeet nooit te betalen.
  • Je bespaart jezelf de stress van het steeds moeten regelen van terugkerende betaling.
  • Je kunt het afgeschreven bedrag van je rekening altijd terug laten trekken of de machtiging intrekken.
  • Voor je bedrijf zorgt het voor minder debiteuren.

Er zitten ook nadelen aan het automatisch incasso, doordat er automatisch geld word afgeschreven heb je je rekening minder in de gaten. Dit kan ervoor zorgen dat je in het rood komt zonder dat je dit zelf door hebt. Als je in het rood staat moet je weer rente aan de bank betalen. Een automatisch betalingsplan opstellen levert in de regel niet veel problemen op. Een dergelijk plan opstellen kan dan ook vaak binnen enkele minuten zijn geregeld. Maar wanneer je een automatische betaling stop wilt zetten, kan dat in bepaalde gevallen een heel ander verhaal zijn. Het stopzetten van een dergelijke betaling kan soms zelfs ronduit problematisch verlopen en veel tijd kosten.

Recent

Licor 43 toevoegen aan gerechten

25/09/2023

Hoe kun je je nieuwe buren leren kennen na de verhuizing?

14/09/2023

Milieuvriendelijke oplossingen voor het bestrijden van wespen

13/09/2023

De rol van technologie in de moderne keuken: slimme apparaten en innovatieve hulpmiddelen

11/09/2023

Oogmake-up: tips voor brildragers

07/09/2023

Meer in deze categorie

Hoe verpakking efficiëntie en productiviteit verbetert

|
Economie

Belang van verpakking bij een efficiente supply chain

|
Economie

Slimme hacks om energie te besparen

|
Wonen, Economie

Het mooiste plekje van Nederland

|
Economie
© Copyright Ponto Blog 2023
hello world!