Debiteuren en crediteuren

17/09/2020
|
248
bedrijf

Een debiteur is een persoon die een verplichting heeft naar een ander. Ze hebben hiervoor afspraken gemaakt vanuit beide partijen. Nadat de ene partij haar prestatie heeft geleverd en de andere nog niet, is de eerstgenoemde partij alleen schuldeiser en de andere alleen schuldenaar. Maandelijks zou je een bepaald bedrag incasseren van de debiteuren die je moeten betalen. Een crediteur is een persoon of bedrijf aan wie nog moet worden betaald voor goederen of een dienst. Is de factuur van een crediteur niet betaald wordt binnen de termijn die daarvoor staat, kan een crediteur de betaling gaan opeisen. Dan wordt de crediteur een schuldeiser.

Automatisch incasso

Er wordt vaak gebruikgemaakt van automatisch incasso in een bedrijf. Dit doen ze om openstaande rekeningen van debiteuren terug te innen. Wanneer dit proces degelijk is ingericht, levert dit voor een bedrijf niet enkel tijdwinst op, maar neemt ook het debiteurenrisico af. Doordat alles word betaald op de afgesproken datum zonder een betaling termijn, kan dit de cashflow vergroten van een bedrijf. Je kunt niet zomaar een automatisch incasso instellen, dit kan pas nadat je een overeenkomst bent aangegaan met de bank. Daarna dient de debiteur je bedrijf te machtigen voor een automatisch incasso.

Gerelateerd nieuws  Je klantenkring vergroten door een website

Voordelen en nadelen aan automatisch incasso

De voordelen aan automatisch incasso:

  • Je vergeet nooit te betalen.
  • Je bespaart jezelf de stress van het steeds moeten regelen van terugkerende betaling.
  • Je kunt het afgeschreven bedrag van je rekening altijd terug laten trekken of de machtiging intrekken.
  • Voor je bedrijf zorgt het voor minder debiteuren.

Er zitten ook nadelen aan het automatisch incasso, doordat er automatisch geld word afgeschreven heb je je rekening minder in de gaten. Dit kan ervoor zorgen dat je in het rood komt zonder dat je dit zelf door hebt. Als je in het rood staat moet je weer rente aan de bank betalen. Een automatisch betalingsplan opstellen levert in de regel niet veel problemen op. Een dergelijk plan opstellen kan dan ook vaak binnen enkele minuten zijn geregeld. Maar wanneer je een automatische betaling stop wilt zetten, kan dat in bepaalde gevallen een heel ander verhaal zijn. Het stopzetten van een dergelijke betaling kan soms zelfs ronduit problematisch verlopen en veel tijd kosten.

Recent

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Een evenement organiseren? De checklist!

13/03/2024

Meer in deze categorie

Het belang van klantbeleving bij merkloyaliteit

|
Algemeen, Economie

Hoe verpakking efficiëntie en productiviteit verbetert

|
Economie

Belang van verpakking bij een efficiente supply chain

|
Economie

Slimme hacks om energie te besparen

|
Economie, Wonen
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!