Er komen ongeveer 300 vogelsoorten in Nederland voor. Alhoewel wij niet veelvuldig een soortgelijke pracht en praal van de mooiste vogel ter wereld, de paradijsvogel, in ons land tegenkomen. Hebben ook wij een hele hoop prachtige vogels, waar je wellicht nog niet eens over hebt gehoord. Misschien kunnen wij er ook wel één rekenen tot de mooiste vogel ter wereld.

De bijeneter

Wellicht de meest waardige vogel om te rekenen als de mooiste vogel ter wereld is de bijeneter. Het aantal broedparen in Nederland is weliswaar nog niet heel groot, maar ze zijn zeker aanwezig in ons land. Dat is goed nieuws want de bijeneter behoort tot de felst gekleurde vogels van heel Europa, dus als je op zoek bent naar een tropische verschijning in ons land. Dan hoef je niet meer verder te zoeken, alles fonkelt namelijk aan deze bedreven insectenjager.

De ijsvogel

De ijsvogel wil je het liefst van héél dichtbij zien, zodat je het fonkelende blauw en de oranjerode borst écht goed kunt zien. Wij rekenen de ijsvogel in ieder geval wel al als de mooiste vogel ter wereld. Mocht jij nog niet geheel overtuigd zijn en eerst de vogel van dichtbij willen bekijken. Dan heb je geluk, want het gaat uitermate goed met populatie. Tijdens een periode van strenge vorst sneuvelen er weliswaar een aantal ijsvogels, ze weten zich echter altijd weer vliegensvlug te herstellen. Er is dus een grote kans dat je deze prachtige vogel in een van onze natuurgebieden tegen zult komen.

De wielewaal

Probeer de knalgele wielewaal eens te vinden tussen de groene bladeren van de hoge boomtoppen. Je zult zien dat dit echt niet mee gaat vallen. We geven je de tip om de vogel sneller te vinden door goed te luisteren. Het bekende gekwetter van dit felgekleurde vogeltje klinkt namelijk als muziek in de oren. Het felle geel zul je waarschijnlijk eerder associëren met Spanje of Portugal, maar tegenwoordig kun je deze felgekleurde verschijning ook vaak aanschouwen in ons koele kikkerlandje.

Lees ook:  Wat moet je meenemen op een verre reis?