Koffie in Nederland

Iedere dag wordt er in Nederland ongeveer 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Dat is goed voor 150 liter koffie per persoon, per jaar!

 

Ontstaan van koffie

Rondt het jaar 850 is de koffieplant in Ethiopië ontdekt. Vanuit daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud, zoals het toen genoemd werd, verspreidde zich in rap tempo richting Arabië. Waar in Perzië de mensen verliefd raakten op de stimulerende werking die koffie had, waardoor je de hele nacht wakker kon blijven. Het woord koffie is daardoor ook afkomstig uit het Oud-Arabische ‘qahwah’. Rond 1450 ging de koffie via Mekka en Medina richting het Koninkrijk Arabië gebracht, waarna in 1510 het in Caïro geïntroduceerd werd. Tijdens het hoogtepunt van het Osmaanse Rijk rond 1550 begon koffie een belangrijke rol te spelen. De eerste koffie huizen kwamen uit de grond in onder andere Damascus en Aleppo.

 

Koffie in Europa

1615 dat is het jaartal dat de eerste zak met koffiebonen de Europese bodem aanraakten. Het gebeurde allemaal in de haven van Venetië. Door de stimulerende werking en heerlijke aroma van koffie, begon het al snel het favoriete drankje te worden in Europa. Bijna 80 jaar later dan in het Osmaanse rijk begonnen ook in Europa de koffiehuizen, met verschillende soorten koffie als paddenstoelen uit de grond te komen. De koffie zorgden trouwens ook ervoor dat alle dronkaards nuchter werden, hierdoor veranderde ze in betrouwbare werkers. Nadat de koffie een groot succes was geworden in Europa, begonnen de Engelse en Nederlanders het te exporteren richting hun koloniën.

 

De koffie van nu

Brazilië was in het begin van de twintigste eeuw de grootste koffieproducent ter wereld. Tegenwoordig wordt de koffie voornamelijk geproduceerd in Midden-Amerika. Vanuit daar worden rond de 150 miljoen zakken per jaar verscheept en verkocht voor de hele wereld. Vroeger werd koffie nog thuis zelf gebrand, ook dat gebeurt tegenwoordig al niet meer. Het branden is definitief vervanger door kant-en-klare producten. Denk bijvoorbeeld aan oploskoffie dat in 1938 zijn intrede maakte in Europa. De verschillende soorten koffie is door de gigantische vraag het meest verhandelde artikel na aardolieproducten.

Lees ook:  Inspiratie voor een gezond, lekker, en gevarieerd eetschema