Veel mensen onderschatten de gevaren van slecht gefilterd water. Het kan niet alleen invloed hebben op je gezondheid, maar ook waardevolle huishoudelijke apparaten beïnvloeden. Deze kunnen vervolgens slechter gaan werken en zelfs uiteindelijk dure reparaties veroorzaken. Gelukkig kan een water ontharder veel problemen verhelpen. Het vermindert kalkaanslag en verlengt zodanig de levensduur van jouw huishoudapparatuur. Waarom jij een water ontharder nodig hebt lees je hier!

Hoe werkt een water ontharder?

Voorafgaand is een beetje voorkennis echter geen overbodige luxe. Hoe werkt een water ontharder nou eigenlijk? Een water ontharder heeft dezelfde functie als een filter. Het verwijderd kalkdeeltjes waardoor het water ‘zachter’ wordt. Een water ontharder bevat een kern met duizenden kleine natriumdeeltjes. Deze deeltjes binden zich aan kalk, waardoor het in de kern blijft steken en niet jouw water door gaat. Deze deeltjes worden vervolgens periodiek geautomatiseerd gespoeld, waardoor ze nooit verzadigd raken. Het enige wat vereist is voor het spoelen is met enige regelmaat spoeltabletten in de vorm van onthardingszout toevoegen.

Vele malen hygiënischer

Een water ontharder zorgt vrijwel altijd voor betere hygiëne. Dit heeft te maken met kalkaanslag en ander vuil dat zich nest tegen de wanden van waterleidingen. Dit vuil kan de leidingen enorm verzwakken, waardoor lekkages uiteindelijk evident blijken. Wanneer lekkages eenmaal plaatsvinden vormen er vanzelfsprekend meerdere broeiplekken voor bacteriën en schimmels. Hierbij kunnen bacteriën de drager zijn van vervelende ziektes. Schimmels kunnen daarentegen daadwerkelijk de constructie van je woning beïnvloeden. Ze kunnen zich gaan nesten in houten draagbalken en zo jouw woning extreem verzwakken. Het is dan ook belangrijk dit tegen te gaan. Door gebruik te maken van een water ontharder zullen deze extreme situaties voorkomen worden.

Geld besparen

Het gebruik wat een water ontharder kan zomaar een hoop geld besparen. Dit komt vooral omdat apparaten en leidingen minder kalkaanslag zullen ervaren. Hierdoor zijn reparaties een stuk zeldzamer, bovendien zullen een hoop huishoudelijke apparaten efficiënter werken wanneer hun leidingen kalkvrij zijn. Dit zorgt namelijk voor minder weerstand. Hierdoor zullen ze of sneller te werk gaan, of minder energie verbruiken tijdens hun werking. Verder zorgt kalkvermindering in je water er tevens voor dat een hoop plekken in je woning een stuk minder snel kalkaanslag zullen verkrijgen. Ook dit kan jou helpen kosten te besparen omdat schoonmaakmiddelen opeens niet zo hard nodig zijn als voorheen.

Lees ook:  De inrichting van een nieuw kantoor organiseren