Je kent het waarschijnlijk nog wel van Trivial Pursuit of de digitale versie Trivia Crack. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gegoten in een pubquiz waarbij we samen met vrienden onder het genot van een drankje zo snel mogelijk en zoveel mogelijk vragen beantwoorden.

Originele pubquiz

De originele pubquiz, of quiz night, werd zoals de naam al doet vermoeden oorspronkelijk in pubs en clubs gehouden. De pubquiz moet dus niet verward worden met een popquiz, waarbij alle vragen over muziek gaan. Ongeveer een keer per week of een keer per maand kwam dan een club fanatieke kandidaten bij elkaar. Dit werd meestal groots aangekondigd door posters, flyers, de website en later ook via sociale media.

Kandidaten kunnen zelf teams samenstellen en samen met dit team vragen beantwoorden. De standaard opzet bestaat uit 6 vragenrondes, 1 muziekronde en 1 fotoronde. Zo worden er op een avond 80 vragen gesteld in 8 verschillende categorieën. Natuurlijk hoort er ook een prijs bij. Deze bestaat meestal uit iets ludieks of het kwijtschelden van de rekening.

Wanneer de quiz gesponsord is kan het ook wel eens voorkomen dat er extra vragen worden gesteld om sponsormateriaal, drank of andere prijzen te verdienen.

De quiz wordt vaak muzikaal omlijst door bands of zangeressen die in de pauzes optreden.

Zowel de horeca als de deelnemers lijken de combinatie van uitgaan met een spelletjesavond te waarderen!

Zelf een pubquiz organiseren

Hoe leuk is het om zelf zo’n pubquiz thuis te kunnen organiseren of wellicht zelfs digitaal zodat iedereen vanuit z’n luie stoel kan deelnemen. Een pubquiz maken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Bij een goede voorbereiding en goede vragen moet het zeker lukken. Zorg vooral dat je een enthousiaste quizmaster hebt die iedereen in het spel kan meenemen.

Mocht je zelf niet zo creatief zijn maar wel graag een pubquiz willen houden dan zijn er ook online sites die pubquiz vragen aanbieden.