Periodiek ademhalen

10/02/2021
|
616
Periodiek ademhalen

Een periodieke ademhaling (PB) houdt in dat de ademhaling een abnormaal ritme aanneemt. Het treedt vaak op in gevallen van centraal slaapapneu syndroom. Een voorbeeld van periodiek ademhalen is wanneer plots onvermogen van ademhaling opspeelt. Kortademigheid kan optreden na normale ademhalingen, deze aandoening treft mensen van vrijwel alle leeftijden.

Lichamelijke werking van periodiek ademhalen

Tijdens een ademhaling wordt zuurstof naar de longen gestuurd, dit geeft koolstofdioxide vrij. Gedurende de inhalatie stroomt verse zuurstof direct naar miljoenen luchtzakjes in de longen. Capillairen bedekken ieder longblaasje en fungeren als poorten voor zuurstof om de bloedbaan binnen te dringen. De rode bloedcellen komen voorbij de capillairen om zuurstof op te nemen en naar iedere cel binnen het lichaam te vervoeren. Na afloop van deze circulatie laten rode bloedcellen koolstofdioxide-afval achter in de longen dat tijdens het uitademen weer vrijkomt.

Centraal slaapapneu-syndroom gevaarlijk

Niet alleen is het niet heel goed voor de gezondheid van het lichaam, maar het is ook nog eens gevaarlijk. Door de niet constante ademhaling wordt de zuurstofstroom tijdelijk stopgezet. Vaak geven mensen die hier last van hebben aan moeite te hebben met het bereiken van de REM-slaap en liggen hierdoor ’s nachts vaak wakker. Periodieke ademhaling die in de nacht plaatsvindt zou veroorzaakt kunnen worden door hart- en vaatziekten, maar gezonde mensen kunnen het centraal slaapapneu-syndroom meemaken tijdens een diepe slaap.

Gerelateerd nieuws  Op zoek naar Airpods pro hoesjes? Vind hier het perfecte hoesje voor jou!

Buteyko biedt de oplossing

Met de Buteyko methode ontwikkeld door Dr. Buteyko, kunnen symptomen van hyperventilatie opgeheven worden zodat de ademhaling weer normaliseert. Onderdelen hiervan zijn met gesloten mond slapen, slapen op de rug vermijden en het dragen van verband om het onderste deel van de ribben. Dit verband wordt uiteraard niet te strak gedragen, maar “prettig strak”. Soms is dit al voldoende om geen apneu meer te ervaren, maar de meeste mensen hebben een langere hersteltijd nodig. Door het uitvoeren van de Buteyko-cursus zal apneu steeds minder verschijnen en zal zo ook het periodiek ademhalen verminderen of verdwijnen. Door een betere nachtrust zul je een fitter en energieker gevoel ervaren.

Woont u in het zuiden van Nederland en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Dan kunt u direct terecht bij Buteyko-Limburg.

Recent

Tips voor de schoonmaak van schoenen

13/06/2024

Verschillende soorten muurfolies voor je interieur

17/04/2024

Wat moet ik weten als ik een nieuwe keuken ga kopen?

15/04/2024

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

28/03/2024

Laat bloemen schitteren op papier

22/03/2024

Meer in deze categorie

De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties

|
Algemeen

Zo handig is klittenband voor je kleding

|
Algemeen

Het belang van een betrouwbare energieopslag

|
Algemeen

Hoe doe ik een silent disco organiseren?

|
Algemeen
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!