Middelbare school gehad, hoe nu verder?

24/03/2023
|
64
incompany opleidingen

Voor veel jongeren die bijna klaar zijn met de middelbare school is het een serieuze gedachte, wat ga ik doen? Tegenwoordig zijn er verschillende opties na de middelbare school, die iedere leerling goed zou moeten overwegen. In deze blog lees je alles over je opties na de middelbare school.

Doorstromen

De eerste optie die we zullen bespreken is doorstromen. Hiermee wordt bedoeld dat een leerling na het afronden van bijvoorbeeld zijn VMBO-TL, nog verdergaat met de middelbare school op Havoniveau. Vaak zitten hier een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals het hebben behaald van een bepaald cijfer voor de meeste vakken. Leerlingen die voor deze optie kiezen weten soms nog niet zo goed welke vervolgopleiding ze willen volgen, of willen juist bijvoorbeeld graag naar de universiteit maar hebben nog geen VWO afgerond. Voor deze leerlingen is een doorstromen een verstandig idee.

Vervolgstudie

Verreweg de meeste leerlingen kiezen voor het gaan volgen van een vervolgstudie. Dit kan zowel op MBO, HBO als WO niveau zijn en hier is erg veel keuze in. Ieder niveau kent tientallen verschillende opleidingen en de keuze is dan ook groot. Het is belangrijk dat studenten vooraf goed onderzoek doen naar de opleiding die ze willen kiezen. Zo voorkomen ze dat ze een opleiding kiezen waar ze achteraf spijt van hebben.

incompany opleidingen

Studeren in het buitenland

Voor sommige, avontuurlijke leerlingen is het een optie om in het buitenland te studeren. De een vindt dit geweldig en wil graag de wereld ontdekken, terwijl de ander misschien wel voor een scholarship naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten gaat! Het wel of niet gaan studeren in het buitenland is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar kan zeker heel goed zijn voor je ontwikkeling. Je begint helemaal opnieuw in een vreemd land en zult veel leren over de andere cultuur daar.

Gerelateerd nieuws  Wat moet je meenemen op een verre reis?

Werken

Niet iedereen is van plan om na de middelbare school nog te gaan studeren. Sommige jongeren zullen ervoor kiezen om meteen te gaan werken. Ze kunnen bijvoorbeeld bij het bedrijf van een familielid aan de slag, of hebben simpelweg meer behoefte aan het werkleven. Sommige leerlingen die deze keuze maken, zullen later nog kiezen voor een van de zogeheten incompany opleidingen. Hierbij gaan ze aan de slag bij een werkgever, maar volgen ze nog een opleiding binnen het bedrijf om zo hun kennis te verbreden.

Tussenjaar

Voor leerlingen die het niet lukt om een beslissing te maken is er de optie tot een tussenjaar. Hierin wacht je een jaar totdat je een studie kiest en ga je je goed oriënteren. Je hebt in dit jaar alle tijd om je in te lezen over verschillende studies en open dagen te bezoeken. Zo moet het vast lukken om een goed overwogen keuze te maken en de perfecte studie voor jou te vinden!

Na het lezen van deze blog weet je precies wat de opties zijn die een leerling kan kiezen na het afronden van de middelbare school. Vond je deze blog nou interessant? Lees dan ook zeker onze blogs over het belang van online aanwezigheid en enkele handige tips om je doelen te behalen.

Recent

Licor 43 toevoegen aan gerechten

25/09/2023

Hoe kun je je nieuwe buren leren kennen na de verhuizing?

14/09/2023

Milieuvriendelijke oplossingen voor het bestrijden van wespen

13/09/2023

De rol van technologie in de moderne keuken: slimme apparaten en innovatieve hulpmiddelen

11/09/2023

Oogmake-up: tips voor brildragers

07/09/2023

Meer in deze categorie

Milieuvriendelijke oplossingen voor het bestrijden van wespen

|
Algemeen, Lifestyle

De rol van technologie in de moderne keuken: slimme apparaten en innovatieve hulpmiddelen

|
Algemeen

Een Adembenemende Ervaring: De zoektocht naar de beste luchtdruk vibrator

|
Algemeen

Je producten wereldwijd aanbieden

|
Algemeen
© Copyright Ponto Blog 2023
hello world!