Kom met ons vogelspotten

26/05/2023
|
696
Koolmees

Vogels spotten: het kan altijd en overal waar je maar bent. Trek met jouw camera de mooie natuur in op zoek naar bijzondere vogelsoorten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vogels te spotten in eigen tuin of op het balkon. Twee van de meest voorkomende vogels in Nederland zijn de koolmees en de pimpelmees. Deze twee vogelsoorten worden nog wel eens verward. Ontdek het verschil tussen de koolmees en pimpelmees in deze blog!

Verschil tussen de koolmees en pimpelmees

Het kan natuurlijk zijn dat jij gewoon benieuwd bent naar de verschillen tussen de koolmees en de pimpelmees, maar er zijn ook belangrijke redenen om het verschil tussen deze twee vogelsoorten te weten. Beide vogelsoorten komen vaak voor in de achtertuin. Wanneer je een nestkast gaat ophangen, dan is het belangrijk om te weten of jij koolmeesjes of pimpelmeesjes in de tuin hebt rond vliegen. Een koolmees heeft namelijk de voorkeur voor een andere invliegopening.

De uiterlijke kenmerken

Allereerst zijn koolmezen een stukje groter dan de pimpelmees. De koolmees is circa 13 tot 15 centimeter groot. Een pimpelmees is slechts 10 tot 12 centimeter groot. Wanneer je snel een blik werpt op de beide vogelsoorten, dan zul je weinig verschil zien. Beide vogels hebben een gele buik en ongeveer dezelfde kleur veren. Toch zijn er enkele verschillen te vinden tussen de vogeltjes. Zo heeft de koolmees een zwarte hoofdkap en heeft de pimpelmees een blauwe ‘pet’. Daarnaast heeft de koolmees een zwarte streep op de borst en heeft de pimpelmees een zwarte streep om het oog. Door deze twee verschillende uiterlijke kenmerken kun je de twee vogels uit elkaar halen.

Gerelateerd nieuws  5 x tips voor tijdens een verbouwing

Gedrag

Het tweede verschil tussen de verschillende vogelsoorten is het gedrag. Zo zijn pimpelmezen erg territoriaal en zullen zij hun omgeving beschermen van andere vogels. Koolmezen zijn daarentegen er sociaal. Je ziet koolmezen daarom vaak in een groep. Beide vogelsoorten lijken niet schuw, maar toch lijkt de pimpelmees nog wel eens schuw wanneer er iemand in de buurt komt.

Wat eten koolmezen en pimpelmezen?

Beide vogels eten graag insecten, noten en zaden. Echter eten koolmezen vaak hele kleine insecten. Het liefst eten zij insecten kleiner dan een centimeter. De pimpelmees eet daarentegen ook grotere insecten, zoals spinnen. Pimpelmezen eten voornamelijk insecten en andere kleine ongewervelde dieren. De koolmees eet het liefst de hele dag noten, zaden en fruit.

Vogels in de tuin

Wil jij de koolmezen en pimpelmezen nou een handje helpen, bijvoorbeeld tijdens de koude winter? Dan kun jij ze helpen door vogelvoer in de tuin te hangen. Beide houden ze van vetbollen, pinda’s, zonnebloempitten en strooivoer. Wil je de vogeltjes in het voorjaar helpen? Dan kun je een nestkastje ophangen in de tuin. Voor de pimpelmees is een nestkast met een invliegopening van 28 mm voldoende. De koolmees heeft een opening nodig van zo’n 32 mm, omdat zij een stukje groter zijn.

Vond je deze blog interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over De relatie tussen accountancy en belastingen!

Recent

Last van de rug bij computerwerk?

21/02/2024

Zo handig is klittenband voor je kleding

10/02/2024

Het vinden van ontspanning tijdens een drukke werkweek

29/01/2024

Het belang van een betrouwbare energieopslag

23/01/2024

Duurzaam beheer van restafval

19/01/2024

Meer in deze categorie

Wereldwijde invloeden op interieurstijlen

|
Wonen

Wat te doen bij een stroomstoring

|
Wonen

De opkomende interieur trends in 2024

|
Wonen

De kracht van een nieuwe tuin

|
Wonen
© Copyright Ponto Blog 2024
hello world!