Het behalen van je scooterrijbewijs
Als je een hekel hebt aan fietsen, dan kan je op e 16de al je scooterrijbewijs halen. Ideaal als je langere stukken moet rijden om op school of op je werk te komen. Je mag vanaf 15 en een half al voor je theorie-examen op gaan. Het praktijk examen mag je pas afleggen als je 16 bent. Het scooter rijbewijs is het AM-rijbewijs.
Scooter rijbewijs halen
Ten eerste moet je natuurlijk een rijschool zoeken. Bijvoorbeeld bij rijschool Limburg krijg je 1 op 1 les. Als je wilt is het ook mogelijk om 1 op 2 les te krijgen. Zo kan jij samen met een vriend of vriendin rijles volgen. Voordat jij op mag voor je praktijk moet je dus in bezit zijn van je theorie-examen. Het is dus verstandig om hier zo snel mogelijk voor te gaan leren en deze zo snel mogelijk te halen. Voor een theorie-examen betaal je gemiddeld 31 euro. Dit is wel maar voor een kans. Het is dus belangrijk dat je goed leert. Daarnaast moet je ook een aantal lessen hebben gevolgd voordat je op mag voor je praktijkexamen. Dit is gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur aan lessen. De kosten voor het praktijkexamen zijn gemiddeld 104 euro. Ook dit is maar voor een kans. Je praktijkexamen moet altijd worden aangevraagd door de rijles instructeur. Je kan dus niet zonder lessen te hebben gevolgd op gaan voor je rijexamen. Als je je examen hebt gehaald kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
Bijzonderheden
Tegenwoordig is het zo dat je bij je autorijbewijs of je motorrijbewijs automatisch al je scooter of brommer rijbewijs er bij krijgt. Je hoeft dan geen apart examen te doen om deze te krijgen. Ook hoef je niet altijd een helm te dragen als je op een scooter of bromfiets rijdt. De voorwaarde hieraan is dat deze niet harder gaat dan 25 km per uur en een blauwe kenteken plaat heeft. Als de scooter of brommer harder dan 25 km per uur gaat dan moet je een helm dragen. Dit is vaak de 45 km scooter.