Hoe weet je zeker of je de juiste persoon aanneemt?
Als er iets vervelend en frustrerend is, is dat wel het aannemen van een persoon die niet voor die functie geschikt is. LinkedIn en andere media zorgen er al voor dat deze personen beter te screenen zijn. Je zou er dan ook vanuit gaan dat dit tegenwoordig niet meer gebeurt. Helaas zit de werkelijkheid anders in elkaar en gebeurt het nog vaak dat er een persoon wordt geselecteerd die niet geschikt is voor een bepaalde functie. Dit kan grote gevolgen hebben voor de organisatie en de persoon zelf. Gelukkig zijn er meer manieren buiten social media om iemand te screenen. In deze blog leggen we je hier meer over uit.
Check of het diploma echt is!
De eerste manier om erachter te komen of de persoon te vertrouwen is , is door zijn of haar diploma te checken. Gaat het hier om een wettelijk diploma of is hier mee gerotzooid? Je kunt dit doen door aan de kandidaat het diplomanummer op te vragen en dit na te vragen bij de aansluitende hogeschool of universiteit. Zij zullen je dan binnen enkele dagen laten weten of dit diploma echt of nep is. Er wordt veel gefraudeerd met diploma's en dit is dan ook een goede manier om erachter te komen of deze persoon te vertrouwen is of niet.
Stel de juiste vragen tijdens een interview
Deze tip lijkt logisch, maar toch wordt dit vaker vergeten. Tijdens sommige sollicitaties wordt er niet eens gevraagd naar vragen over de functie of vragen waarmee kennis kan worden aangetoond. Het gevolg hiervan is dat mensen zonder verstand van zaken makkelijk de baan kunnen krijgen. Dit wil je natuurlijk niet hebben en dus is het een aanrader om de juiste vragen tijdens de sollicitatieprocedure te stellen.
Maak gebruik van een sales assessment
Het inzetten van een sales assessment is een van de manieren om iemand te testen op zijn of haar commerciële vaardigheden. Deze assessments kun je zelf maken of laten maken door een extern bureau. In beide gevallen zal het de kans op een slechte werknemer aanzienlijk verkleinen. De sales assessment kun je online laten doen of fysiek op locatie. Die keuze is geheel aan jou.