De opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen: trends en innovaties
In de afgelopen tijd is de bewustwording rondom milieuvervuiling en de impact van plasticafval in de wereld aanzienlijk toegenomen. Met de groeiende druk van consumenten, overheden en bedrijven om duurzamer te worden, staat de verpakkingsindustrie voor een grote uitdaging. Hierbij zien we een opkomst van duurzame verpakkingsmaterialen, gedreven door innovaties en trends die een positieve impact hebben op het milieu. In deze blog zullen we enkele van deze trends en innovaties verkennen.
Biologisch afbreekbare materialen
Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie is de opkomst van biologisch afbreekbare materialen. Deze materialen worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige polymeren. Deze zijn ontworpen om af te breken in natuurlijke elementen zonder schadelijke sporen achter te laten. Voorbeelden van biologisch afbreekbare materialen zijn PLA (polymelkzuur), cellulose, en bagasse (een bijproduct van suikerriet). Biologisch afbreekbare verpakkingen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen de hoeveelheid plasticafval die in het milieu terechtkomt.
Herbruikbare verpakkingen
Een andere belangrijke trend is de opkomst van herbruikbare verpakkingen. In plaats van eenmalige verpakkingen te gebruiken, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om verpakkingen te ontwerpen die meerdere keren kunnen worden gebruikt. Dit kan variëren van herbruikbare boodschappentassen tot navulbare verpakkingsmaterialen voor cosmetica en huishoudelijke producten. Herbruikbare verpakkingen verminderen niet alleen de hoeveelheid afval, maar stimuleren ook een mentaliteitsverandering bij consumenten, weg van de wegwerpmaatschappij en naar een meer circulaire economie.
Plantaardige alternatieven voor plastic
Een derde belangrijke trend is het gebruik van plantaardige alternatieven voor plastic. Deze materialen worden vaak gewonnen uit hernieuwbare bronnen zoals maïs, suikerriet of zelfs algen. Ze wordenvaak gebruikt als vervanging voor traditionele plastic verpakkingen in verschillende toepassingen, variërend van voedselverpakkingen tot wegwerpproducten. Door over te schakelen naar deze plantaardige alternatieven kunnen bedrijven de ecologische voetafdruk van hun verpakkingsmaterialen aanzienlijk verminderen.
Slimme verpakkingen
Slimme verpakkingsmaterialen biedt de gelegenheid om na of tijdens de aankoop iets extra’s te bieden aan consumenten als beloning voor hun aankoop. Een ander voordeel is om het gebruik van producten te ondersteunen, uit te vergroten of nog specialer te maken.
Voorbeelden van smart verpakkingen zijn: augmented reality verpakkingen, verpakkingen met een Near Field Communication of radio Frequency Identification en verpakkingen met Snapcodes.
Augmented reality verpakking
Bij augmented reality wordt er een digitale laag over de werkelijkheid gelegd. Het wordt ook wel AR genoemd. Een van de voordelen van augmented reality is dat consumenten zich niet langer hoeven te bepreken tot het statisch beeld en de tekst van de verpakking. Consumenten kunnen een QR-code gebruiken om te laten zien hoe het product in een realistische omgeving eruit ziet.
Deze virtuele interactie kan consumenten helpen om het product beter te begrijpen, helpen om de waarde van het product in kaart te brengen en hoe het product daadwerkelijk gebruikt kan worden. Ook kunnen consumenten zien hoe het product is samengesteld en hoe het product functioneert.
Opkomst van 3D printer in de verpakkingsindustrie
Voorheen werd 3D printing vooral ingezet als vervangende productietechniek voor groot materiaal en complexe onderdelen. Tegenwoordig wordt het veel breder ingezet. Om nieuwe verpakking te ontwerpen ben je met de huidige productiemethoden een hoop tijd kwijt. Door de komst van de 3D printer is het mogelijk om veel sneller en goedkoper nieuwe prototypes te maken. Zo maken ze eenvoudig een prototyp op basis van een CAD-bestand. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer verpakkingsbedrijven in Nederland 3D prints zullen maken voor hun prototypes. Naast de 3D printers zijn er ook steeds meer andere verpakkingsapparatuur die een opmars hebben. Er zijn dus veel nieuwe trends en innovaties die van invloed kunnen zijn op de verpakkingsindustrie. Het is goed om dit continue in de gaten te houden en om hierop te anticiperen.
dat alles soepel verloopt.