Belangrijke aandachtspunten bij het starten van een onderneming
De kogel is door de kerk. Je gaat een eigen bedrijf beginnen! Dit is natuurlijk heel leuk en spannend, maar zeker niet gemakkelijk. Bij het starten van een eigen onderneming komt namelijk een heleboel kijken. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.
1. Ondernemingsplan schrijven
Indien je een lening nodig hebt van de bank of van investeerders is het belangrijk om een goed bedrijfsplan te hebben. In je ondernemingsplan beschrijf je op gedetailleerde wijze wat je wil gaan doen en hoe je dit gaat bereiken.
2. Rechtsvorm kiezen
Als startende ondernemer moet je ook een rechtsvorm kiezen voor je bedrijf. Verdiep je goed in dit onderwerp voordat je een keuze maakt, aangezien de rechtsvorm invloed heeft op verschillende belangrijke zaken zoals aansprakelijkheid en verdeling van eventuele aandelen. De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak, maar je zou ook bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een VOF of bv.
3. Je bedrijf inschrijven bij de KVK
Iedere ondernemer moet langs de KVK om de inschrijving van het bedrijf officieel te maken. In sommige gevallen (bedrijven met rechtspersoonlijkheid) wordt inschrijving geregeld door de notaris. Inschrijven bij de KVK kost eenmalig € 51,30. Na inschrijving ontvang je een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer. Dit betekent dus ook dat je per kwartaal belasting moet gaan afdragen.
4. Een extra rekening open
Het is verstandig om als ondernemer een zakelijke rekening te open, omdat je zo privé en zakelijke administratie gescheiden kunt houden. Verdiep je vooral ook eens in de online derdengeldenrekening. Het grote voordeel van deze rekening is dat het verstrekkende bedrijf de kredietwaardigheid checkt van bedrijven waarmee jij zakendoet, zodat je veel risico’s, waaronder onbetaalde nota’s, gebrekkige leveringen en faillissement, kunt voorkomen. Een online derdengeldenrekening heeft daarnaast nog vele andere voordelen.
5. Tot slot:
- Je administratie goed op orde te houden. Je kunt hiervoor eventueel de hulp inschakelen van een boekhouder, financieel adviseur of accountant;
- Een website maken. Dit kun je eventueel zelf doen met behulp van WordPress of Joomla of door een professioneel bureau met tekstschrijvers en SEO-marketeers;
- Risico’s van de onderneming bepalen en eventuele bijbehorende verzekeringen afsluiten.